Ahogy én láttam Kis- Ázsiát

    A bemutatott képek alapján Törökország Kis-Ázsiai része módfelett csodálatos. Nem hiába választották már a Rómaiik is pihenésük központjává. Egy hétig engem is lenyűgözött a földrész, de jobban az ott élő emberek, a szeretetükkel és az a boldogság, amiben élnek.
    Szeretném Nektek bemutatni a mai törökország vidéki életét, emberi mindennapokat, amit oly elégedetten élnek ezek az emberek. Mindenekelött tudni kell, hogy a világon itt a legnagyobb a munkanélküliség. Ebből adódóan, európai gondolkodás szerint hihetnénk, hogy szociális irodák tömege osztja a pénzt ezeknek az embereknek! Nem a büszke török ember ezt el sem fogadná! Helyette, inkább a hegyekben, és a tengerparton keresnek megélhetést, a legegyszerûbb körülmények között, ezeket az embereket ma is "jürükök"-nek hívják. A kisipar Törökországban igen virágzó s a legtöbb férfi valamilyen mesterséghez is ért, amiből egy kevés pénzt kereshet is. Módom nyílt egy "szabómester" kollégát meglátogatni a műhelyében. És érdekes dolgokat mesélt.
    Megtapasztaltam, hogy honnét erednek a "törökfürdők", a török tisztaság. Megismertem a csodás mediterrán éghajlatát. Törökországban virágzik a kézműipar, és akisipar, melynek a termékeit a bazárokban értékesítik. Még a legapróbb faluban is számos kézműiparost találunk, akik a turisták részére az ajándék tárgyakat készítik. Mindenki kiveszi a részét a munkából, hogy fent tudja magát tartani a család. Elgondolkodtató, ahogy a gyerekeket munkára nevelik. Az ember úgy ott érzi, mintha nálunk inkubátorban nevelnénk a gyerekeket. Másik megközelítésből, viszont rá kell jönni, hogy valószínű a szegénység kényszeríti őket munkára. Egy mondattal, legyen gyerek, felnőtt, vagy idős, mindenki teszi a dolgát, szerényen, de nagyon boldogan élnek.
    Egyébként végtelenül becsületes, komoly és vendégszerető emberek. S ezek biztosítják azt, hogy évről - évre mind több turista keresi fel ezt a helyet, ahova bármelyik pillanatban indulnák vissza.

Vissza