Mikulás postájából
Vissza a főoldalra

 

Kedves Mikulás bácsi!

Szégyellem egy kicsit magam, hogy most kaptam föl a tollamat, hogy írjak neked, amikor a fiam nevében már megírtam a veled való találkozást kérõ levelet!
Tudod, az ember már csak ilyen szerzet, akkor keresi föl leginkább a barátait, amikor szükség van rájuk, pedig nem csak akkor kéne. De az idõ, a rohanás stb., hiszen te is tudod, hogy mi, felnõttek mindig ilyen kifogásokat keresünk magunknak. Pedig talán csak a meghatódástól való óvakodás nem engedi, hogy utat engedjünk õszinte szeretetünk kifejezésének.
Na, ezért zavarlak, mert már régóta, három éve, amióta fiam levelezõ társad lett, az adósod vagyok. Tartozom egy hálás köszönettel, amit még nem mondtam neked.
Köszönöm, hogy kisfiam általad megtudta: van Mikulás.
Van Mikulás, igazi, hiteles, akiért érdemes jónak lenni, aki miatt esténként csillogó szemmel hallgat rólad szóló verset, mesét, akinek a kedvéért morgás nélkül elvégez örömtelen rutinfeladatokat (öltözik, mosakodik, rakodik, eszik stb.), és örül. Örül, mert tudja, hogy rajtunk kívül van valaki, aki figyeli õt, és ez a valaki szintén örül, ha a gyerekem jó, vagy legalábbis jó akar lenni.
Köszönöm, hogy amióta ismerünk téged, újra igazi, titokzatos, izgalmas tud lenni december hatodika.
Tudom, hogy ez az ünnep neked nagyon sok, fáradságos, sõt, kimerítõ munkával, szervezéssel jár. Kárpótlásul ott van az a pár ezer gyerek, akik õszintén örülnek annak, hogy téged láthatnak. Te vagy az ajándék!
És tudom, a kimerítõ munkád jutalmazásához ez a levél kevés, viszont tudnod kell, hogy mint én, a legtöbb szülõ mélységes hálát érez irántad, amiért a gyerekeinknek ekkora boldogságot szerzel. Amióta a fiam téged látott, azóta az üzletekben, utcákon kószáló Mikulások nem érdeklik, rájuk sem néz. "Csak beöltöztek. Nem látod? Az igazi a színházban volt" - mondta egyszer, amikor egy alteregódra hívtam fel a figyelmét.
Szóval hálásan köszönöm a családom, és a rokon gyerekek szüleinek nevében, de talán valamennyi szülõ nevében mindazt az örömet, amit csak a legigazibb Mikulás adhat a kisgyerekeknek, na meg azoknak a felnõtteknek, akik végigélvezik a mûsoraidat!
Ehhez kívánok neked sok-sok erõt, türelmet és nagyon-nagyon jó egészséget, hogy még hosszú-hosszú éven át örülhessünk december 6-án!

Radics János (Abda)