Népszabadság


Szabómesterből Világ-Mikulás

Népszabadság • Földvári Gabriella   • 2007. november 24.
Farkas Imre a törökországi Myrába készül
Az idén Farkas Imre lesz a Világ-Mikulás. Az ötvenes éveiben járó győri férfit nyáron vette fel tagjai sorába a Törökországban lévő Myra városában alakult Nemzetközi Szent Miklós Béketanács.

A béketanács minden év december 6-án hatszáz gyereket lát vendégül Szent Miklós szülővárosában a világ minden tájáról. A testület 1993-ban alakult, száz tagja a szentté avatott püspök emlékét ápolja. A jeles férfiak szerint az igazi Mikulás myrai illetőségű, a Télapó lappföldi. A Télapó az, aki a nagy bevásárlóközpontokban a térdére ülteti a gyerekeket, és kisvasutat vetet a szülőkkel. Szeretetre méltó, karácsonyi reklámember, de nem említhető egy napon Mikulással, aki Szent Miklós legendás jótékonyságának a megtestesítője. Ránézésre is megkülönböztethetőek, Télapónak pomponos sapkája, Mikulásnak Szent Miklós-süvege van - magyarázta Farkas Imre.

A püspök története Pál apostol idejéig nyúlik vissza. Szent Miklós családja a patarai görög kőszínházban prédikáló Pál apostolnak ígérte meg, hogy mindig ad egy papot a frissen alapított egyháznak. Miklós nyolcévesen lett a patarai kolostor lakója, huszonhét évesen Myra püspöke. Emlékét számtalan legenda őrzi, életének helyszínei, az Égei-tenger partján fekvő törökországi városkák műemlékei idegenforgalmi látványosságnak sem utolsók.

Farkas Imre Világ-Mikulásként a myrai Szent Miklós-templomban mutatkozik be. Jelenleg egy győri panelházban készül a megtisztelő szerepre, ami annyiból áll, hogy törökül tanul. Azt, hogy mit mond majd a templomi prédikálóoszlop előtt, egyelőre nem tudja, de az biztos, hogy örülni fognak a csodára váró gyerekek.

Farkas Imre rutinos Mikulás. Húsz esztendővel ezelőtt, amikor még szabómesterként dolgozott, varrt magának egy Mikulás-ruhát, hogy Szent Miklós napján meglepje kisebbik lányát. Amikor látta a gyerek örömét, arra gondolt, miért ne részesülhetnének belőle mások is. Kiment az utcára, a karácsonyi vásárba, ahol az árusok telerakták a zsákját apró ajándékokkal, amiket aztán szétosztott a gyerekek között. A következő évben háromszáz gyereket lepett meg ajándékkal az egyik lakótelepi művelődési házban, idén már háromezer kisfiú, kislány lesz a Mikulás vendége a Győri Nemzeti Színházban. Az ünnepségre azok a gyerekek kapnak meghívót, akik rajzot vagy levelet küldenek a nagyszakállúnak. A győri postásoknak köszönhetően a Mikulásnak, Télapónak, Jézuskának címzett levelek Farkas Imre postafiókjába kerülnek. A Mikulás segítői, a manók, minden levélre válaszolnak, és minden borítékba becsúsztatnak egy színházi belépőjegyet.

A színház bérleti díját a város vállalja magára, a háromezer ajándékcsomag magánemberek és vállalkozások adományainak köszönhető. A győri Mikulás nyáron sem pihen, nevéhez fűződik annak az ifjúsági telefonos lelkisegély-szolgálatnak a megalapítása, amelynek ma már tizenhat városban van tagszolgálata. Farkas Imrének húsz éve szívügye a gyerekek jóléte, ő maga korábban szabómesterként, ma már inkább honlapkészítő magánvállalkozóként keresi a kenyerét. Tevékenységére a Nemzetközi Szent Miklós Béketanács olyannyira felfigyelt, hogy tizenhárom tagú elnöksége a myrai ünnep után Győrbe repül. Részt vesznek a színházi Mikulás-napon, és a városházán tartják meg soros évi gyűlésüket.

 

Cikkgyűjtő

Szavazás

Mi lenne a hatékony eszköz a BKV-n bliccelők fegyelmezésére?
Kordonok.
Felszállás az első ajtón.
Chipkártyás rendszer.
Igazságos tarifarendszer.
Rendőri segítség az ellenőröknek.
Olcsó jegyek.
Bliccelő vagyok, nem adok ötleteket.
morphologic