Pszichiáter elmélkedése a Mikulásról!

Dr. Payrich Mária írása

A Mikulás fontos szereplője életünknek, kultúránknak.


Elvilágiasodott szakrális személy, vagy szakralizált mágikus - misztikus lény? Nézőpont kérdése. Fontos alakja
az évi ritmusban ismétlődő ünnepköröknek. Más, mint a Nyuszi, és más, mint a Jézuska.

Tulajdonképpen két szereplő egyszerre:

a Mikulás és a Krampusz lényegében szimbiózisban létező kettős: a JÓSÁGOS és a GONOSZ, a FEKETE és FEHÉR, NAPPAL és ÉJSZAKA, a MELEG és HIDEG, a JUTALMAZÓ és BÜNTETŐ. Megjeleníti azokat az ellentét-párokat, amiknek csak egymáshoz képest van értelmezhetősége. Fontos szereplője gyermekkorunknak, kisgyermeki lelkünknek.

Kisgyermekkorban a Szabályokat úgy tanuljuk meg, hogy megmondják a felnőttek, hogyan helyes valami, és hogyan nem. Ha megszegjük a szabályokat, kiderül: nyilván van valaki, aki mindent tud, mindent lát. A Jó elnyeriméltó jutalmát, a Rossz elnyeri méltó büntetését. Így igazságos, így jelenik meg a klasszikus mesékben is ez az örök érvényű szabály.


A Mikulás ezzel szemben nem a mesében van: hanem a valóságban. Jön december 5.-e estéjén. A Jókat
megjutalmazza (minden gyerek jó, így mindenki kap jutalmat), a rosszalkodókat megdorgálja (minden gyerek rosszalkodik is), Minden gyerek megkapja jutalmát - figyelmeztetését, de teljesen személyre szabottan. Így a gyerek megtanulhatja: akkor is kell igyekezni Jónak lenni, ha nem látják, mert van valaki, aki végül mindent tud rólunk. Ez a valaki - valami valójában a lelkiismeretünk. Az alapvető emberi - erkölcsi normákat kell tartanunk ahhoz, hogy a Mikulás elégedett lehessen velünk. A Mikulás segít már gyermek-korunkban abban, hogy ne csak a látszat legyen a számunkra fontos. Megtanítja nekünk azt is, hogy nagyon jó kapni, bármit, figyelmességet, csak azért, mert vagyunk. Szeretetet, odafigyelést, figyelmeztetést. És így tanuljuk meg azt, hogy jó adni, hogy a szeretetből minél többet osztunk szét, annál több marad, és annál többet kapunk vissza (hiszen a Mikulást is mindenki szereti).


Mikulás fontos szimbóluma a tekintélynek, a normáknak, az igazságosság alapvető elvének, és a szeretet
kifejezése fontosságának is. Milyen kitűntető dolog az, ha valakit megsimogat a Mikulás!

Aki gyermekkorában helyesen tanulja ezt meg, az felnőttként is kiegyensúlyozottabb, érzelmileg (bízzunk benne:
egzisztenciálisan is) sikeresebb ember lesz. Könnyebben igazodik el az emberi kapcsolatok normái között (ami napjainkban sajnos, mintha kissé fellazulóban lenne) - ez pedig - tudjuk - sok betegségtől is megvédhet minket.

Lelki betegségektől és testi betegségektől is. Ez pedig nem kis dolog a népesség fizikai és mentális egészségének átlagos tendenciáit figyelembe véve! Én azt is gondolom (hideg - rideg világunkat, a működő farkastörvényeket, a gyors - erőszakos - látszatsikereket figyelembe véve) az elmúlt évtizedekben nem figyeltránk eléggé a Mikulás, most aztán ihatjuk a levét ....


Dr. Payrich Mária főorvos

Copyrigh @ 1988 Noel Baba Hungary